Pagina 1 van 2

Zygopetalum

Geplaatst: 03-02-2018 20:34
door Michiel Janssen
Vandaag maar weer eens mijn "probleemkindjes" omgepot. Ik heb twee zygopetalums maar behalve die ene keer toen ik ik ze kocht en ze bloeiden, hebben ze zich nooit meer van hun mooie kant laten zien. Eerst alle wortels weggerot en daarna alleen nog maar kleine scheuten. Nu staan ze bekend als moeilijk en zelfs de meer ervaren hobbykwekers kunnen er soms niets mee. Terwijl er op YouTube dan weer filmpjes zijn van de meest gezonde en prachtige planten! Gisteren zag ik dus weer eens zulke filmpjes en het grote geheim is: semihydro, niet laten uitdrogen en redelijk veel licht (maar geen direct zonlicht want zo heb ik ze ook al eens verbrand). Dus nu heb ik ze op hydrokorrels gezet en verhuisd naar mijn slaapkamer waar het wat koeler is en ook met iets meer lichtinval. Ik verwacht niet gelijk een bloeiende plant maar ik hoop wel dat de planten nu beter gaan groeien en elk jaar groter worden met mooie, stevige bladeren.

Geplaatst: 03-02-2018 23:42
door RdB
Houd ons op de hoogte. Mijn ervaring met semihydro is nogal wisselend (maar overwegend negatief). Ik hoop dat dit niet voor de Zygopetalum opgaat! Ga ik deze ook weert eens proberen,

Ruud

Geplaatst: 04-02-2018 00:08
door Michiel Janssen
Is goed. Het vorige substraat was een luchtig mengsel van medium bark, perliet en wat sphagnum. Dat draineerde goed maar hield weinig vocht vast. En ik zag dus op YouTube dat botanische zygopetalums aardorchideeën zijn, of semi-aardorchideeën. Hoewel ik dat laatste een beetje raar vind want je groeit of op bomen, of in de grond en/of (gedeeltelijk) op rotsen. Maar goed we gaan het zien. Als ik het me goed herinner stonden de planten bij aankoop in kokosturf. Naar het schijnt, althans dat werd gezegd in een van de filmpjes op YT, bevat kokosturf heel weinig voedingsstoffen. Ik heb er een epidendrum in staan maar die groeit toch minder goed dan de epidendrums in mijn andere substraten (bark en mengsels van bark, houtskool en sphagnum). En omdat ik van de zomer de epidendrums buiten had staan op het gewassen Noordzeezand in mijn achtertuin en zag dat de wortels die onder uit de poten groeiden daar zich heel prettig in voelden, heb ik ook substraatmengsels gemaakt van bark, sphagnum, perliet en Noordzeezand (met stukjes schelp). Bij wijze van experiment.

Geplaatst: 04-02-2018 19:09
door Bindi
Dat is helemaal niet zo gek gedacht hoor, ik geef mijn planten osmose water, maar 1 keer per maand zo uit de kraan.
Ook heb ik eens Cattleya gekocht en daar zaten echt schelpen in het mengsel.
Bij mij is deze plant ook nooit gelukt, ging even goed en dan helemaal mis. dus ben wel benieuwd wat de resultaten zullen zijn :)

Geplaatst: 06-02-2018 19:51
door Michiel Janssen
Michiel Janssen schreef:... heb ik ook substraatmengsels gemaakt van bark, sphagnum, perliet en Noordzeezand (met stukjes schelp). Bij wijze van experiment.
WARNING! Dit is een recipe for disaster! Alle wortels van deze Epidendrum sp. verrot en de rot is zelfs via de wortels van onderaf een aantal stengels ingetrokken. Die zijn nu zwart en zacht en laten van onderaf een voor een alle bladeren vallen. Weer wat geleerd. :cry:

Geplaatst: 06-02-2018 19:58
door Bindi
Jeetje, dat is balen, de potten die ik toen kreeg, zaten hele stukken schelp in.
Ik denk dat het zand ingeklonken is bij jouw plant en dan gaan de wortels rotten.

Geplaatst: 06-02-2018 20:39
door Michiel Janssen
Ja, ik had er heel veel zand ingegooid. Toch raar want in de natuur groeit Epidendrum radicans toch echt in de grond...

Geplaatst: 07-02-2018 18:57
door Bindi
maar dat kan wel hele andere grond zijn, of zand, daar zit toch echt wel wat verschil in.
Bij de wadden zee bv is het zand erg verstikkend en bij bv het scheveningse strand is het zand grover van structuur en daar door minder verstikkend.

Geplaatst: 07-02-2018 19:57
door Michiel Janssen
Ja, zeezand is meestal wel fijn van korrel want dat is met de rivieren meegevoerd. Maar in overstromingsgebieden in de (sub)tropen wordt ook fijne sediment afgezet, denk aan leem. In de bergen stel ik me voor dat het wat grover is. Maar Epidendrum radicans kan ook in plantenbakken worden gehouden. Misschien moet ik maar weer eens ter plaatse gaan kijken in Midden- of Zuid-Amerika.

Geplaatst: 08-02-2018 09:22
door Bindi
Dat zou ik maar doen :lol: Je bent er na een tig aantal uur met het vliegtuig.
plaag je maar hoor :)
kun je op internet niet vinden wat voor zand dit precies is ?