Pagina 1 van 2

Coelogyne pulverula (C. dayana)

Geplaatst: 09-02-2019 18:35
door Michiel Janssen
Vorige maand gekocht bij Orchid Jacky. De nieuwe pseudobulben waren niet zo groot als de oude en bovendien groeide de nieuwe bulben op de rand van de pot, dus tijd om te verpotten. Allemachtig, wat een dikke bal van wortels! Gelukkig wel allemaal in een goede conditie. Maar er was geen doorkomen aan om het medium binnenin te verwijderen, dus uiteindelijk toch maar de onderste helft afgeknipt en de boel zo goed mogelijk schoongemaakt. Nu even verwennen in een badje vers water en wat Rain Mix en dan morgen in een nieuwe pot met Orchiata bark en kiezels.

Afbeelding

Geplaatst: 09-02-2019 19:35
door Bindi
Dat ziet er heel gezond uit, mooi wortel gestel :)

Geplaatst: 09-02-2019 21:01
door RdB
Hele mooie wortels!

Ruud

Geplaatst: 10-02-2019 11:50
door Anitaz
Ziet er goed uit! :)

Geplaatst: 10-02-2019 11:55
door Michiel Janssen
Ja, de wortels aan de buitenkant zijn gezond, maar binnenin de bal waar ook het potmedium zit dat ik wil vervangen, zitten ook dode wortels. Ze doen me trouwens denken aan die van een cymbidium. Het schoonmaken is niet eenvoudig, de wortels zijn totaal verstrengeld en beschadigen gemakkelijk bij het losmaken. Het potmedium zelf ruikt trouwens niet verkeerd maar ik dacht er toch goed aan te doen het zo veel mogelijk weg te spoelen voordat ik de plant in een nieuwe medium zet.

Geplaatst: 10-02-2019 15:02
door Bindi
Daar heb je echt wel goed aangedaan, ik had namelijk eens het zelfde met een plant, had hem zo overgezet in een andere pot, 2 jaar later, dacht ik, het word wel eens tijd om hem te verpotten, groot was mijn verbazing om te zien dat de wortel kluit nog precies het zelfde was, hij had dus toaal geen nieuwe wortels gemaakt :shock: :lol:

Geplaatst: 10-02-2019 21:38
door Marcel van den Berg
Ziet er goed uit Michiel!
Deze plant komt toch bij Jacky vandaan?
Zelf zou ik het lef niet hebben om de wortels af te snijden.
Maar voor op termijn is het wel beter denk ik.

Geplaatst: 10-02-2019 22:47
door Michiel Janssen
Klopt, is van Orchid Jacky. Ik heb het aangepast. :wink:

Geplaatst: 11-02-2019 00:01
door Henk K
Michiel.

Het is zeker niet mijn bedoeling om betweterig overkomen maar de naam die je bedoeld is Coelogyne pulverula. (je schreef het eerst goed!)


Ik vind het een hele mooie plant maar wordt wel heel erg groot. Bij mij was die op het laatst ruim anderhalve meter rond


Bij het vorige forum van het NOV was een dame die erg veel Coelogynes had. Die vertelde daar dat bijna alle Coelogynes een erge hekel hebben aan verpotten omdat de wortels liever met rust gelaten willen worden.
Daar ik zelf ook een aantal van deze soort heb ben ik er wel achter gekomen dat ze gelijk had/heeft. Ik liet ze wel flink groot worden om maar niet te hoeven verpotten. Telkens bloei in alle soorten, maar ja, op een bepaald moment moet je wel gaan scheuren (en zeker de pulverula) Daarna minstens 1 maar meestal 2 jaar geen bloei meer gehad. Planten moeten zich dan herstellen.

Ik hoop voor jou dat de bloei sneller zal komen want het is een mooie soort.


Succes, Henk

Geplaatst: 11-02-2019 19:33
door Michiel Janssen
Prima om de namen te verbeteren hoor Henk want ik heb er zelf een hekel aan als ik het fout schrijf. En goed of fout heeft niets met betweterigheid te maken, toch?

Dat de plant er niet van houdt om gekortwiekt te worden op de wortels, wist ik. Maar dit is zo'n probleem waarvan je pas ziet of het nodig was, nadat je het hebt gedaan om te kunnen zien in welke staat het potmedium binnenin verkeert. En verpotten was echt nodig gezien de dwerggroei van de nieuwe pseudobulben. Ik hoop dat de plant nu een sterke stimulans krijgt om nieuwe wortels aan te maken en nieuwe pseudobulben te laten groeien. Bloeien wachten we dan maar af...